2020. április 7., kedd

Dan Simmons-Terror

A hossza ellenére olvastatja magát és végig fenn tartja az olvasó figyelmét. Még különlegesebbé teszi a történetet, hogy megtörtént eseményen alapul. 1845-ben Sir John Franklin az akkori kor legfejlettebb technológiájával útnak indul, hogy felfedezze az észak-nyugati átjárót.

1845-ben a Terror és az Erebus nevű gőzhajó útnak indul, hogy felfedezze az észak-nyugati átjárót. Minden adott a sikerre, de mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt Sir John Franklin az Erebus kapitánya és Francis Crozier a Terror kapitánya eltervezte. Hajójuk beragad a jég fogságába és nem mozdul, már két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég. Várják az olvadást, ami csak nem akar eljönni. Meg kell küzdeniük a fogyatkozó élelemmel, a skorbuttal, de ami a legrémisztőbb, hogy egy furcsa hatalmas lény szedi le őket egyesével. Jegesmedvéhez hasonló, csak sokkal hatalmasabb. Nem tudják mikor csap le rájuk és hol. Mindenütt ott van és követi őket. Amikor Franklin kapitány is meghal Crozier eldönti, hogy a megmaradt legénységet kimenekíti és dél felé tartanak a fagyos jégen át.

Meglepően élveztem, bár tartottam a terjedelmétől és hogy történelmi regény mégis Dan Simmons mesélő tehetsége teljesen elvarázsolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése