2019. január 24., csütörtök

Michael Ondaatje-Az angol beteg

Ez tipikusan az a könyv, amit jól meg kell emészteni. Nagyon kemény olvasmány, nehéz a szövege, ugyanakkor olyan irodalmi alkotás, amelyet öröm volt a lelkemnek olvasni. Tökéletes lélektani  ábrázolásai és a szereplők történetei teljesen magával ragadtak. Nem láttam a filmet, de nem is szeretném megnézni, ezt visszaadni szerintem nem is lehet és egy cikkben olvastam is, hogy a film leegyszerűsített, lecsupaszított változata a könyvnek.

A történetben négy ember életét ismerjük meg. Egy elhagyatott olasz villában játszódik, a háború végén. A fő vonalat egy titokzatos összeégett angol férfi vezeti, akit Hana a húszéves ápolónő ápol. Nem tudjuk biztosra, hogy valóban angol-e vagy hogy milyen szerepet játszott a háború alatt. Megjelenik Caravaggió, a tolvaj és Kip az angol hadsereg szikh utásza is a villában. Valahogy e négy embernek a sorsa összekapcsolódik és szép lassan ki is bontakozik életük története. Éppen befejeződik a háború, a káosz hatalmas és épp itt az ideje az őszinte vallomásoknak, önvizsgálatnak.

Bár valóban nehéz volt olvasni a sok időbeli csapongás miatt mégis ez a könyv a kedvencem lett. Érdemes néha újra elolvasni, mert biztos, hogy mindig újat és újat fog mondani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése