2018. augusztus 3., péntek

John Jakes-Észak és dél, Szerelem és háború, Menny és pokol

Ahogy ígértem, itt nem csak új könyvekről lesz szó, hanem régiekről is. :)

Féltem ettől a trilógiától, mert nem nagyon szeretem a háborús, történelmi könyveket, viszont ez kellemes csalódás volt a számomra. Egyáltalán nem száraz a szövege és tulajdonképpen nem is igazán a háború, hanem inkább az emberi kapcsolatok a fő vonala a könyveknek.

Az első rész:

Megismerünk két fiút, akik West Point-ban ismerkednek meg és lesznek jó barátok. Az egyik fiú északi Hazard famíliából származik. Dúsgazdag vasgyárosok, akik az iparosodás, az újítás és a modernizáció mellett vannak.
A másik fiú igazi déli. A Mainek ültetvényesek, akiknek még a földjeiken rabszolgák robotolnak.

Ilyen ellentétek ellenére a két fiú egy életre szóló barátságot köt. Vannak súrlódások, de csodálatos az az elfogadás, amit egymás felé tanúsítanak. Az első rész több, mint tíz évet ölel fel. Megismerjük a két család többi családtagjait, jókat rosszakat egyaránt. Viszont közeleg a testvérháború és felmerül a kérdés, vajon meddig tarthat ki egy barátság, ha az elveid és a másik elvei nem egyeznek. Kibírhatja-e vagy tönkremegy bele? A könyv szépen felépíti a háború előtti konfliktusokat. 


A második rész:

Ebben a kötetben már részletesebb leírást kapunk a polgárháború eseményeiről. Ez a kötet a háború négy évét öleli fel. Megtudjuk a háború részleteit olykor véres és szomorú ábrázolásban, amit a déli Mainek és az északi Hazardok szemszögéből látunk.

Az író elvisz bennünket az egyes színhelyekre, szárazföldi és tengeri csatákra, bemutatja a neves politikusokat. Rengeteg dolgot megtanulunk a polgárháborúról és a romantikus szál, ami viszi az egész történetet, csak még kellemesebbé teszi az olvasást. A két család nagy pórba tétel előtt áll. mind a két fél szeretné megőrizni a barátságot, miközben a háború borzalmai mindenkit átformálnak.

Nagyon érdekes volt olvasni, hogyan alakulnak át egyes emberek nézetei, miként viszonyulnak más nézőpontokhoz. Valakiből a legrosszabbat hozta ki, valakit üressé tett, míg másvalakit teljesen átformált a háború. Az iró fantasztikus ábrázolásának köszönhetően talán el tudjuk képzelni milyen is volt nem csak a polgárháború, hanem egyáltalán egy háborús időszakban élni. Milyen borzalmakat láttak és éltek át a katonák, mit érezhetnek a családtagok akik elvesztették szerettüket, mennyi nélkülözés és mennyi fájdalmat kell kiállni mindenkinek. Ez a könyv minden szempontból nagyon tanulságos olvasmány.



A harmadik rész:

A háború utáni időszakot írja le a könyv, ami több, mint tíz évet ölel fel. Az újjáépítésről, kínlódásról és sérelmekről szól. Nem úgy alakult a felszabadítás, ahogyan várták. Sokan nem fogadták el a feketéket, gyalázták s továbbra is kizárták őket ahonnan csak tudták és azokat is akik velük barátkoztak. Mintha semmi nem változott volna. Sajnos napjainkban is igaz, néhol még mai napig jelen van ez a fajta gyűlölet, nem csak Amerikában, hanem az egész Világon.  Nagyon tanulságos és aktuális volt ez a kötet is.

Szó esik benne a másik nehéz kérdésről is, az indiánok problémájáról. Érdekes volt bepillantani a kultúrájukba és az író nem hagyta figyelmen kívül, hogy ezek a népek is megérdemlik, hogy felfigyeljünk rájuk és ne intézzük el egy vállrándítással a dolgot. Borzasztó népirtások és kegyetlenségek történtek ott is akkoriban. John Jakes zseniálisan és hűen ábrázolja ezeknek a népeknek a történetét is.


Összességében a trilógia nagyon elnyerte a tetszésemet, bár bevallom tartottam tőle. Nem az én műfajom, de kellemesen csalódtam és rengeteget tanultam most is. Néhol részletes, de megköveteli a történet, így érezzük és fogadjuk be teljesen a könyv hangulatát.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése