2018. augusztus 21., kedd

Meg Meeker-Anya és fia

Két fiú édesanyjaként nagyon érdekelt ez a könyv és már nagyon vártam, hogy elolvashassam. Nem csalódtam. Nem tipikusan azokat a dolgokat ismételgeti, hogyan lehetünk  tökéletes anyák. Sajnos manapság, ahogy a könyvében is írja, nem azért teszünk dolgokat, hogy a fiunknak jó legyen, hanem azért, hogy mi jó anyáknak érezzük magunkat. Nem feltétlen kell minden délután más és más különórákra hordani a gyerekünket, hazaérve gyorsan vacsorát főzni, a munkahelyen is megfelelni és persze a házasságunkat se felejtsük el. Szépen leírja, hogy sokkal többet számít az együtt töltött idő és nem az, ha hajszoljuk már egész kicsi korában, hogy jó egyetemre kerüljön be, azután jó állása legyen. Felteszi a kérdést, hogy egy magabiztos, nyugodt felnőttet akarunk -e, vagy egy olyan embert aki ugyan sikert-sikerre halmoz, de hamar kiég, mert azt hiszi csak a teljesítmény a fontos.

Az írónő is négy gyermek édesanyja és huszonöt éve foglalkozik gyermekek és szülök tanácsadójaként.
Ő is elmeséli saját tapasztalatait, és mások igaz történeteibe és belepillanthatunk. Közben fontos tanácsokkal látja el főleg a fiús anyukákat. Egy fiú életében a biztos pont az édesanya. Születése pillanatától fogva mi jelentjük neki az egész világot. Viszont kamaszkorában eljön az a pillanat, amikor el kell engedni a kezét, hogy férfivá válhasson. Ez nagyon nehéz, de fontos lépés, hogy azután egy olyan érett férfit kapjunk vissza, aki önállóan megállja a helyét a világban és hasonló értékeket vall, mint mi.

Nekem nagyon tetszett, nem közhelyes, igazán hasznos tanácsokat olvashattam benne. Arra ösztönzi az édesanyákat, hogy ebben a rohanó világban próbáljunk az ösztöneinkre hallgatni és akkor nagy baj nem lehet, hisz a legjobban mi ismerjük a fiainkat és mi tudjuk mi a jó nekik, persze ez nem azt jelenti, hogy rájuk kell telepednünk. Kényes egyensúly ez, de szépen megfogalmazza a könyveben, mikor érdemes a háttérbe húzódni és mikor kell akár a többiekkel is szembemenve kiállni értük.
 "Ez a könyv túlélési útmutató azoknak az anyáknak, akik imádják a fiukat".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése