2019. február 13., szerda

Robert Merle-Mesterségem a halál

Ezt a könyvet mindenkinek ajánlanám. Megrendítő volt olvasni, hogy emberek milyen könnyedén "a parancs hatására" öltek meg embertömegeket. A saját emberi erkölcsi norma mit sem számít szerintük. Az SS jelmondata: "Becsületed a hűség!"

A könyv Robert Merle 1952-ben megjelent regénye. Rudolf Höß  a könyvben Rudolf Lang életét mutatja be. Az író a nürnbergi per alatt tett tanúvallomásokat használta fel az életrajz megírására. A történetben a nevén kívül minden igaz.  Zseniális módon egyes szám első személyben írja le az önéletrajzot. Olvashatunk a gyerekkorától kezdve addig, amíg ő lett az egész auschwitzi tábor félépítője. Hangoztatja, hogy mindent csak parancsra tett, kérte áthelyezését a frontra, de azt megtagadták tőle. Ezek után csak arra őszpontosított, hogy a munkáját a lehető legjobban végezze el.
Hihetetlen számomra még mindig, hogy amikor azt hangoztatja, hogy parancsra tette, hogy hol van mindeközben az erkölcs, az ember, a lelkiismeret hisz mégis csak milliókat küldött a halálba, nőket és gyerekeket is. Amikor ezt is megkérdezték tőle a per során azt felelte, hogy -a zsidókban csak mennyiséget látott, nem emberi lényeket.-
1947 április 16-án végezték ki Auschwitz I. krematóriuma előtt.

A könyvből film is készült. Mindenesetre nagyon kemény olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése