2018. szeptember 11., kedd

Margaret Atwood-Alias Grace

A szolgálólány meséje írójának nálunk most megjelent könyve. A témája igen érdekes, mivel egy megtörtént eseményt dolgoz fel. Grace Marks 1843-ban, Kanadában egy kettős gyilkosságba keveredik az akkor ott szolgáló mindenes James McDermott-al. Meggyilkolják a ház urát Thomas Kinneart és az ó szeretőjét aki egyben a szolgálója is volt Nancy Montgomeryt.
Nagy visszhangot keltett akkoriban ez a gyilkosság. Sokan nem tudták eldönteni kinek higgyenek. Volt olyan feltevés, hogy Grace bujtogatta Jamest, hogy öljenek, de volt olyan is aki azt mondta, hogy csak egy alig tizenhat éves lány volt, aki  szinte még gyerek és rosszkor volt rossz helyen.
Mivel csak közvetett bizonyíték volt ellene ezért a lányt felmentették a bitófa alól és életfogytiglanra ítélték, míg Jamest, fellógatták. Most az a kérdés, hogy Grace valóban ártatlan fiatal lány volt, aki sajnálatos módon belekevertek egy kettős gyilkosságba vagy kora ellenére egy számító nő, aki kihasználta természeti adottságait és felbujtotta társát a gyilkosságokra.
Ott van még a másik lehetőség, hogy csak azért állította be magát tébolyodottnak, hogy kegyelmet kapjon, avagy tényleg az volt.

Margaret Atwood segit nekünk abban, hogy ezeket a kérdéseket megpróbáljuk megválaszolni. A könyvet olvasva, ami hitelesen leírja a történéseket, magunknak kell levonni a következtetéseket. A tényleges igazságot már soha nem fogjuk megtudni, csak sejteni tudjuk. Nagyon jó kis könyv volt, mert ránk hagyja a megoldást. Hiába közel nyolcszáz oldal érdemes elolvasni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése