2018. október 28., vasárnap

John Douglas-Mark Olshaker-Sorozatgyilkosok

Nagyon érdekes olvasmány volt, ami nagyon tetszett. Végre első kézből tudhatja meg az olvasó, hogyan is dolgozik az FBI, hogyan próbálják a köztünk lévő gyilkosokat kézre keríteni.

John Douglas a Nyomozástámogató részleg vezetője számol be nekünk, hogyan dolgozik a csoportja, hogyan próbálják kézre keríteni ezeket a brutális gyilkosokat. Sokszor részletesen leírja az egyes eseteket, ami még olvasva is olyan borzasztó, hogy a hideg futkos a hátunkon. Beszámol többek között olyan gyilkosok kézre kerítéséről mint San Francisco-i parkerdei gyilkos, az atlantai gyermekgyilkos, a seattle-i zöld-folyói gyilkos és stb. Rengeteg gyilkost meginterjúvolt a börtönben, mint például Edmund Kempert, akinek átlagon felüli IQ-ja van, Charles Mansont, JohnWayne Gacyt, James Earl Rayt. Ezeket az embereket mélyrehatóan tanulmányozta, kielemezte, hogy jobban megértse őket. Így szerezve egyre több és több tapasztalatot, hogy pontosabb, profibb személyiség rajzot tudjon készíteni, így segítve a nyomozók munkáját. Megvizsgálja a tetthelyet, a gyilkosságot és azután felépít egy személyiséget, hogy milyen típus lehet az elkövető. Leírja szokásaikat és az előre látható lépéseiket. Érdekes volt olvasni, hogy szinte pontosan azt tették, amiket John és a csapata előre  megjósoltak, így hamar lelepleződött a gyilkos, mert tudták mire kell figyelni. Betekintést nyerünk a színfalak mögé, hogyan zajlik egy vallatás, mik azok az eszközök, amellyel meg lehet törni a bűnözőt, hogy beismerő vallomást tegyen.

Nem olyan rég a Netflix sorozatot készített a könyvből. Még nem láttam, de a vélemények megoszlanak,  mindenesetre a könyv nagyon lebilincselő volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése